Helyzetjelentés a Dunántúlról

2016. Aug. 23. 14:47

A nyár vége felé járva a dunántúli gazdák a gabona tarlóikat permetezik, a repcetermesztésben utazó gazdák pedig már a magágy előkészítéssel foglalkoznak. - Botka Beatrix

Az idei év is elég sajátos volt idáig. A repce és gabonaaratási időszakot megnehezítette a csapadék, ami azóta is bőségesen érkezik odafentről. Voltak gazdák, akik az aratás utáni tarló hántást nem is tudták elvégezni, így jobb híján először lepermetezték a tarlón kikelő gyomokat és árvakeléseket, majd azok elszáradása után tarlóhántottak. Akik jól kalkuláltak az idővel és le tudták tárcsázni területeiket, ők a napokban végzik a totális gyomírtást, és a szárbontást. Mi 5 liter/ha dózisban FertiSol Celludone-t használunk évek óta erre a célra.
 
A napraforgó termesztése terén sincsen pihenő. Lassan itt az ideje a desszikkálásnak. A korai fajtákat már le is lehetett kezelni. Ki hidas traktorral, ki helikopterrel végezte a permetezést. A nagy szél miatt sok napraforgó tábla megdőlt, így a hidas traktorral történő kezelés nagyobb taposási károkat okoz, mint azt az előző években megszokhattuk.
 
Ezzel egy időben a repcetermesztő gazdák szántják gabonatarlóikat és készítik elő a vetésre területeiket, gépeiket.
Akik pedig a korai vetésre esküsznek, már javában ennek lázában égnek.