Szinte most is érzem azt a kellemes, friss széna illatot, amit 40 éve - Kántor Ernő szaktanácsadó

2016. Júl. 20. 15:50

Nem kell túl sokat gondolkodnom azon, hogy kerültem kapcsolatba a mezőgazdasággal. Szombathelyi születésű vagyok, de gyermekkorom nyarait, hétvégéit falun töltöttem nagyszüleimnél, akik gazdálkodók voltak. 4-5 évesen már vitt nagyapám szénát gyűjteni lovas szekéren, ami mély nyomot hagyott bennem. Szinte most is érzem azt a kellemes, friss széna illatot amit 40 éve érezhettem.
 

Volt egy kiskertem is, melyben konyhakerti növényeket termesztettem családom számára, paradicsom paprika, hagyma, retek stb. Akkor még nem értettem h milyen összefüggés van a talajok tápanyagtartalma és a termésátlag között. Öntöztem növényeimet gondolván, hogy az pont elég és elégedettséggel töltött el mikor betakaríthattam azokat. Aztán nagyapám tanácsára trágyát is használtam tápanyag utánpótlásra és láss csodát szebbek, nagyobbak, ízletesebbek lettek zöldségeim.

Mezőgazdasági szakirányú tanulmányaimat Kőszegen állattenyésztőként kezdtem, majd néhány év elteltével szereztem oklevelet Keszthelyen immáron agrármérnökként. Ezt megfejelve másoddiplomáztam Gödöllőn vadgazdálkodási szakmérnökként. Jó néhány évet töltöttem kereskedelemben olajipari termék kereskedelemben, mely kiváló alapokat adott az értékesítéshez, de valami hiányzott az életemből ezekben az években. 2014 telén egy ismerősöm hívta fel figyelmemet a Fertilia Kft. álláshirdetésére. Ezen állás betöltésével ötvözhettem mezőgazdaság iránti vonzalmamat a kereskedelemben megszerzett tapasztalatommal.

Fontos számomra, hogy a velem kapcsolatban álló gazdáknak innovatív megoldást kínáljak, valamint a fenntartható fejlődés érdekében szem előtt tartsuk a növények tápanyag igényét, a talaj tápanyag-szolgáltató képességét, így csak azt és annyit javaslunk kijuttatásra, amennyit feltétlenül szükséges. Így a gazdáknak pénztárca kímélő, a környezetnek pedig terhelés mentes megoldást kínálunk.
Hobbim ugyanaz mint a gazdák zömének a vadászat. Gyakran kezdem az ismerkedést ezzel a témával, mikor körbetekintek a gazdák birodalmában, felcsillan a szemem mikor vadászattal kapcsolatos „jelet” vélek felfedezni.
 
Kántor Ernő - Zala és Vas megyei szaktanácsadó