Búza


    Az őszi búza fajlagos tápanyagigénye
 
     (szemtermés és a hozzá tartozó szár gyökértömegére vetítve)
 
    Nitrogén - 25-29 kg/to
    Foszfor – 12-15 kg/to
    Kálium – 18-22 kg/to
    Kalcium (CaO) - 6 kg/to
    Magnézium (MgO) - 2 kg/to
    Kén (S) - 2 kg/to
    Mikroelemek
    Bór (B) – 8 g/to
    Réz (Cu) - 12 g/to
    Vas (Fe) - 190 g/to
    Mangán (Mn) - 115 g/to
    Cink (Zn) - 56 g/to
    Molibdén (Mo) - 0,4 g/to
 
    A búza őszi alapműtrágyázása
 
Az őszi tápanyag-utánpótlás alapját a rizotec program keretében kidolgozott egyedi összetételű, termőhely specifikus Rizotec NPK ajánlatunk képezi. A talajvizsgálati laboreredmények és termőhelyi átlagadatok alapján, a Soilfort szaktanácsadó programunk segítségével elkészítjük az adott táblára vonatkozó tápanyag gazdálkodási tervet, s ennek ismeretében az egyedi Rizotec összetételre vonatkozó javaslatunkat.
Amennyiben a fenti adatok nem állnak rendelkezésre, a búza őszi alapműtrágyázására foszfor túlsúlyos összetételű Rizotec NPK műtrágyáinkat javasoljuk 300-400 kg/ha dózisban közepes tápanyag ellátottságú területre.
Az összetétel kiválasztásánál a talajunk foszfor és kálium ellátottsága mellett vegyük figyelembe az előveteményből származó szármaradvány bontásához szükséges nitrogén mennyiségét is. Ha szükséges, kiegészíthetjük nitrogén műtrágyákkal.
 
A szükséges műtrágya mennyiségét mindig a talaj adottságaihoz, annak tápanyag ellátottságához igazítsuk. Figyelembe véve a búza mikro- és mezoelem igényét, célszerű már az alapműtrágyázásnál is ezekkel kiegészített Rizotec NPK kijuttatásáról gondoskodni.
 
  A búza őszi alapműtrágyázásához ajánlott növényspecifikus Rizotec NPK termékeink:
 
 
 
    Az őszi búza vetéssel egy menetű startertrágyázása
 
Az UMG MICRO TriticaStart és az UMG MICRO StarterMax granulátumok vetéssel egy menetben kijuttathatóak, s a mag mellé kerülve hatékonyan biztosítják a kezdeti fejlődés, csírázás, gyökeresedés tápanyag ellátását.
 
     Az UMG MICRO TriticaStart összetétele:
     Nitrogén - 7 m/m%
     Foszfor (P2O5) - 30 m/m%
     Kálium (K2O) - 2 m/m%
     Kén (S) - 2 m/m % (SO3) - 5 m/m%)
     Vas (Fe) - 0,3 m/m/
     Cink (Zn) - 0,7 m/m%
     Mangán (Mn) - 0,7 m/m%
     Réz (Cu) - 0,8 m/m%
     Bór (B) - 0,3 m/m%
 
     Az UMG MICRO StarterMax összetétele:
     Nitrogén - 10 m/m%
     Foszfor (P2O5) - 46 m/m%
     Vas (Fe) - 1 m/m%
     Cink (Zn) - 2 m/m%
 
     Javasolt dózis: 20-30 kg/ha
 
   Az őszi búza tavaszi tápanyag utánpótlása
 
A fennmaradó, döntően nitrogén tápanyag mennyiséget fejtrágyaként tavasszal juttatjuk ki osztott technológiával. A fejtrágyázás alatt azt a műveletet értjük, mikor a kelés után a tenyészidőszak alatt juttatunk ki műtrágyát a területre egy vagy több alkalommal.
 
Az eljárás célja a megcélzott termésmennyiség és minőség biztosítása mellett a műtrágyák hatékonyságának növelése, a veszteségek csökkentése, valamint a búza dinamikus tápanyagigényének kielégítése a növény gyökérzetén keresztül. A fejtrágyákat rendszerint a csapadék mossa be a talajba.
 
 A nitrogén hatóanyag kijuttatás időzítése és dózisa:
                                                                              Teljes mennyiség           kg N hatóanyag/ha
 
Tél végén, kora tavasszal, bokrosodáskor                     50-100                            67-135
Szárba induláskor                                                            0-30                                0-40
Kalászoláskor                                                                   0-15                                0-20
 
  A búza tavaszi nitrogén utánpótlásához ajánlott termékek:
b__za_tavaszi_N_ut__np._t__bl__zat.png 
 
A folyékony FertiSol műtrágya használata mellet szól, hogy száraz időjárás esetén az oldat gyorsabban hat, mint a szilárd forma. A hatóanyag kb. 20 %-a a növény levelén keresztül felszívódva azonnal hasznosul, a fennmaradó része pedig gyorsan a növény gyökérzetéhez jut.
A három nitrogénformának (amid, ammónia, nitrát) köszönhetően hatása nemcsak gyors, hanem tartós is. A szilárd termékeknél egyenletesebb, jobb minőségű szórásképet biztosít. Használata gazdaságos, mivel egységnyi hatóanyagra vetített ára a legalacsonyabb. Minden cseppje hasznosul, mivel a talajba bemosódva nem illan el a hatóanyag.
Abban az esetben, ha az időjárási körülmények megkérdőjelezik a harmadik fejtrágyázás gazdaságosságát, a termékcsalád mikroelem kiegészítésű tagjai levéltrágyaként is kijuttathatók az aktuális növényvédelmi munkákhoz kapcsolva.