Referenciák


Hubay Árpád mg-i üzemgazdász, ügyvezető
GTO Start Kft, Hernádnémeti
      
 
A Hernádnémetiben gazdálkodó 1000 hektár szántóföldet művel. A növénytermesztést kötött, enyhén savanyú vályog talajokon végzik, melyek jó vízgazdálkodásúak, aszályos években is megfelelő vízszolgáltató képességűek. A vetésszerkezetben 200 hektár búza szerepel, 5,5-6 tonnás átlagterméssel, továbbá 200 hektár napraforgó, 100-150 hektár repce, egyaránt 3,5-4 tonnás átlagokkal. A 250 hektár takarmánykukorica 9-10 tonna termést ad, illetve termesztenek még silókukoricát és lucernát is.
"Talajvizsgálati eredmények, illetve a soron következő növény igényei szerint határozzuk meg a Gramix NPK műtrágyát a Gramix szaktanácsadó Program segítségével. A területeink viszonylag egységesek, így a növényenként összeállított műtrágya-receptúráknak köszönhetően igen jó és stabil termésátlagokat tudunk elérni.
Kukorica alá 150 kg Gramix Starter NPK 25-5-5-t adunk a vetéssel egy menetben, cinkkiegészítéssel, a napraforgónak pedig 140 kg Gramix Starter NP 9-24-et. A starterek bevezetésével látványos eredményt értünk el mindkét kultúrában: a napraforgó termésátlagát 3-ról 3,7-3,8 tonnára emeltük, és a kukoricánál is stabilan jöttek a 10 tonnás termések. Tavaly napraforgóban kipróbáltuk az UMG MICRO HeliaStartot is. Összehasonlítottuk 20 hektáron  a csupán Gramix startert kapott területtel. Hektáronként 2 mázsa terméstöbbletet mértünk. Számom ez elegendő bizonyíték volt!"
 
 
Kormos Pál családi gazdálkodó
Kormos Farm Bt, Tápióbicske
       
 
A tápióbicskei Kormos Farm Bt. 150 hektár területen gazdálkodik a Gödöllői-dombság délkeleti peremén. Földjeik nagyobb része középkötött vályogtalajokra esik.
„Három éve próbáltam ki először a Fertilia műtrágyáit. Más termelőktől pozitív tapasztalatokat hallottam, ezért úgy döntöttem, kipróbálom. Azóta is több terméküket használom folyamatosan. Gyakorlatilag már mind a négy kultúrában meghatározóak a tápanyag visszapótlásban. 4 éve volt AKG-s talajvizsgálat, így egyrészt erre alapozom az összetétel és a mennyiség meghatározását, másrészt az adott kultúrához legjobban illő megoldást igyekszem kiválasztani, amivel elérhetem a területeinken reálisan megcélozható terméseket. Hogy még hatékonyabb legyen a tápanyag-utánpótlás, jövőre a Fertilia szakemberei a Gramix program keretében minden táblán talajvizsgálatot végeznek, azt ki is értékelik, így naprakész és részletes adatok alapján hozhatjuk meg a tápanyag-utánpótlással kapcsolatos döntést, a megfelelő műtrágyát.
Tavasszal a vetéssel egy menetben, a sorra juttattam ki 100 kg Gramix Starter NP 15-20 műtrágyát és 10kg/ha UMG MICRO StarterMaxot.
Az értékeléskor igen fontos szempont volt, hogy a tápanyag-utánpótlás tervezésekor megcélzott hozamokat elértük, sőt kissé túl is teljesítettük. De nem csak betakarításkor látszott a kedvező hatás. Az UMG MICRO starter használatakor kontroll területet is hagytam, amihez képest jól látszott, hogy mennyivel egyenletesebb és intenzívebb volt a növények kelése és korai fejlődése. A különbség a tenyészidőszak végéig megmaradt, és a termésen is meglátszott. Az egyenletes állomány elérése nálunk nagy küzdelem a talaj, a domborzat és ebből következően a mikroklíma különbségei miatt, de szemmel láthatóan segített a starter. A kukoricánál azt is megfigyeltem, hogy a tavaszi lehűlés okozta stresszt jobban viselték azok a növények, amik UMG MICRO startert is kaptak, és hamarabb is „ocsúdtak”.
Az egyik ok, amiért a Gramix NPK műtrágyák és az UMG MICRO mikrogranulált startertrágyák mellett tettük le a voksunkat, mert jól ki tudjuk juttatni vetőgéppel. Egyenletes szemcseméretűek, nem porosodnak, így pontosan adagolhatóak. Ráadásul nem tapadnak meg a csövekben, így nem kell azok állandó tisztításával vesződni."