Rizodyne talajaktivátor


 
 
A Fertilia Kft. egyedülálló innovációja a Rizodyne talajaktivátor, mely egy talajéletet javító szerves komponens. Speciális szerves hatóanyagai által növeli a talajbiológiai aktivitást a talajban, a csírázó mag környezetében (rizoszférában).
A Rizodyne talajaktivátor hatása: javítja a talaj szerkezetét, levegőzését és vízmegtartó képességét, hosszútávon a talaj kedvező kondícióját!
 
 
       Rizoszférának azt a talaj-gyökér határréteget értjük, amelyben jóval nagyobb a mikrobiológiai aktivitás, mint a gyökértől távolabbi rétegekben. A gyökérben és környezetében található mikroorganizmus-populáció kialakulását azok az energia gazdag tápanyagok teszik lehetővé, amelyek a gyökérből és az odajutatott szerves anyagokból kerülnek a talajba.
 
A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai révén egyrészt növeli a talaj élő mikroszervezeteinek számát, s ezáltal a talajaktivitást, másrészt a vele együtt kijutatott ásványi tápanyagok felvehetőségét segíti elő.
 
 
A Rizodyne talajaktivátor hatóanyagai jelentős mértékben hozzájárulnak a kezdeti intenzív gyökérfejlődéshez, ami az alábbi faktorokkal függ össze:
 
- Olyan vegyületeket (cukrok, aminosavak, fehérjék) tartalmaz, amely a talaj élő szervezetei számára táplálék forrást jelentenek, s ezáltal erőteljessé válik azok (baktériumok, gombák, stb.) gyors szaporodása.
A talaj mikrobiológiai aktivitásának növekedésével intenzívebb lesz a növény tápanyag felvétele.

- Az aminosavak széles skáláját tartalmazza, melyeknek számos pozitív hatás -komplex képzés révén a mikroelemek felvételét gyorsítja, kiemelt mennyiségben van jelen az aszparaginsav és a glutaminsav, amelyek fontos fehérje alkotók, valamint új gyökerek képződését serkenti- tulajdonítható.

- A szerves savak, vitaminok (tiamin, riboflavin, pantoténsav, nikotinsavamid, piridoxin, biotin), betain javítják a só- és aszály tűrőképességet, valamint enzim aktiváló, növekedés szabályzó szerepük van.

- A szerves kén tartalmú EDDHSA – cink kelát vegyület révén a kezdeti fejlődéshez szükséges cink és kén felvételét növeli.

A csírázó mag környezetében a talajbiológiai aktivitás növekedésével a talajtermékenységet fokozzuk. A Rizodyne talajaktivátorral együtt kijuttatott Rizotec NPK és UMG MICRO műtrágyák hatásfoka is nagyban növekszik, a tápanyagokat jóval hatékonyabban: könnyebben és nagyobb mennyiségben tudja felvenni a növény.
 
Az eredmény:
 
- erősebb, kiterjedtebb gyökérzet révén termőképesség javulás
- károkozókkal szembeni ellenálló képesség növekedés
- szárazság- és fagytűrő képesség növekedés
- hatékonyabb tápelem felvétel
- javulnak a termények beltartalmi mutatói
- javul a talajszerkezet
- javul a talaj levegőzése, vízmegtartó képessége
- hosszútávon biztosítjuk a Rizodyne talajaktivátorral a talaj kedvező kondícióját