A búza optimális tápanyag ellátása

2014. Okt. 10. 15:03

Hazánkban mintegy egymillió hektáron terveznek őszi búzát vetni 2014 őszén.
Szinte nincs olyan gazdaság, ahol ne jelenne meg a búza, hisz hazai körülmények között majd minden termőhelyen biztonságosan termeszthető. A gazdaságossági szempontok azonban sokszor szemben állnak a termésátlagok alakulásával, ami nem csak a termőhelyi adottságok és a környezeti tényezők hatásának függvényében alakítható.

 

A gazdaságos termelés feltétele a költségek optimalizálása és az adott körülmények között elérhető legjobb termésátlag elérése.

A prémium kategóriás, magas hatóanyag tartalmú Gramix NPK műtrágyáink használatával elérhető, hogy a környezeti hatásokkal szemben ellenálló, jó minőségű, magas átlagtermést produkáló búzát termesszünk, mindezt úgy, hogy a műtrágyára csak annyit költsünk, amennyit feltétlenül szükséges, és ami hasznosul!
 
Hogyan lehetséges ez?
 
Úgy, hogy a növényspecifikus, az adott kultúra tápanyag igénye alapján összeállított Gramix NPK kalászos termékcsalád Önnek jóval kisebb ráfordítást eredményez egy hektárra vetítve - a növény számára valóban szükséges hatóanyag kijuttatása révén - mint például egy standard összetételű műtrágya használata.

Az őszi kalászosok igényére kifejlesztett Gramix NPK harmonikus arányban tartalmazza az N-P-K makroelemeket. Így őszi alaptrágyaként használva biztosítja a tarlóbontáshoz és a növény őszi bokrosodásához nélkülözhetetlen nitrogént. A gyorsan oldódó, könnyen felvehető formájú foszfor tartalma optimális a gyökér tél előtti megfelelő állapotának eléréséhez, kálium hatóanyaga pedig a környezeti stressz hatásokkal szemben – szárazság, megdőlés, kifagyás – teszi ellenállóvá az állományt.

A legnagyobb mennyiségben szükséges tápelemek mellett a növényi életben legalább akkora jelentősége van a kisebb dózisú, 0,1-0,4 % tartalmú kén, kálcium és magnézium mezo- ill. a réz, mangán, cink, vas, bór mikroelemeknek.
 
A kálcium a talaj szerkezetére gyakorolt kedvező hatása mellett a nitrogén hasznosulását is segíti, valamint a növényi sejtek alkotójaként van jelen. A magnézium a fotoszintézis folyamatában és a fehérjék szintézisében vesz részt. A kén szintén fokozza a nitrogén felvételét, a fehérjék alkotó eleme, továbbá fontos, hogy a búzánál minőség javító hatása van.

A kalászosok számára létfontosságú mikroelemek hiánya nemcsak különböző hiánybetegségeket okozhat, hanem a nagyobb mennyiségben jelen lévő tápanyagok hasznosulását és beépülését is akadályozhatja.

A réz az a mikroelem, melynek hiányára a kalászosok különösen érzékenyen reagálnak. A légzés, fehérje szintézis, valamint a szénhidrát anyagcsere folyamataiban vesznek részt. Nélküle jelentős termésveszteség is bekövetkezhet.
A cink a növényi enzimek működését szabályozza, hiányában a mennyiségi csökkenés mellett a minőségromlás is fokozottan jelentkezhet.
A vas a klorofill alkotóelemeként jelentős. A bór más tápanyagok felvételét és beépülését fokozza, a mangán az anyagcsere folyamatok enzim aktivátora.

Mindezeket a mezo- és mikroelemeket megfelelő mennyiségben, és a hasznosulásukhoz szükséges arányban, könnyen felvehető formában tartalmazzák a Gramix kalászos prémium, extra, forte, basic NPK műtrágyák.

A kijuttatott hatóanyagoknak nem csak a rendelkezésre állása fontos, de a felvehetősége is. Ezt segíti a Fertilia műtrágyáiban megtalálható Rizodyne talajaktivátor. A talajban élő mikroorganizmusok tevékenységét fokozza, számukat megsokszorozza a gyökér közvetlen környezetében található talajrészben, ahonnan a hatóanyagokat felveszi a gyökérzet.

Amennyiben rendelkezik talajvizsgálati eredményekkel, kollégáink a kalászosok számára optimális hatóanyaggal rendelkező összetételt, a talajban meglévő tápanyagok figyelembe vételével állítják össze az Ön számára, szaktanácsadó programunk segítségével. Mindezt a fentiekben ismertetett elv alapján a leggazdaságosabb módon.
Így csak az és annyi hatóanyag kerül kijuttatásra, ami az Ön földjén a várt termésátlag eléréséhez valóban kell! Ennél költséghatékonyabb megoldást, máshol nem talál!

„Tavaly több, mint 1000 ha-on használtuk a Fertilia Kft. növény specifikus Gramix Kalászos Prémium 8-20-24 műtrágyát, a búza igényének megfelelő mikroelem kiegészítésssel, és Rizodyne talajaktivátor tartalommal.
Előtte több más terméket is kipróbáltunk. Az ár érték arányában ez a termék volt a legmeggyőzőbb. Bár tonnára kivetítve nem olcsó a műtrágya, összköltséget és a kapott eredményt tekintve így jöttünk ki a legoptimálisabban.
A műtrágya kijuttatása során problémák nem merültek fel, a fizikai paraméterei tökéletesen rendben voltak, és ami a legfontosabb, a terméseredmények is magukért beszéltek.
Mivel az elmúlt 2 évben a Fertilia Gramix NPK terméke nálunk bizonyította döntésünk helyességét, a következő szezonban sem kérdés, hogy erre a termékcsaládra fog esni a választásunk a tavaszi starterek esetében.”

Pfundtner László családi gazdálkodó, K&K Agrár
 
Bővebb információért hívja szaktanácsadói információs vonalunkat, a hét bármely napján!
06 30 566 5386