Box not found in this language.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsők közt a legújabb műtrágyázási megoldásokról, újdonságokról!

"A jó kukoricaterméshez nem kell csoda!"

2014. Máj. 26. 10:18

vallja ezt Szieberth Dénes, a Magyar Kukoricaklub elnöke, aki hasznos tanácsait csokorba szedte, mire érdemes odafigyelni a reális kukoricahozam érdekében:
 


Mire ügyeljünk az idei kukoricatermés érdekében?

- Ha hiányos a kelés, még nem biztos, hogy a vetőmag minősége volt gyenge - ki kell kaparni a hiányhelyen a magot, lehet, hogy meglesz a kártevő!
- A hiányos kelést szabad szemmel nem látható kártevő is okozhatja - kérje ki szakértő véleményét, vagy küldjön mintát vizsgálatra!
- A későbbi vetések hiányos kelésének is oka lehet, hogy a lehűlés miatt nem képesek kijönni a gyengébb kelési erélyű magok.
- A sok csapadék kimoshatja a nitrogént a gyökérzónából, ezt tápkultivátorozással pótolni kell!
- A lehűlés átmenetileg gátolhatja a foszforfelvételt - foszfort is tartalmazó levéltrágya használata csökkentheti a hiányt a növényben!
- A tápanyaghiánytól, hidegtől, levegőtlenségtől és szélveréstől gyötört kukorica meghálálja a szakszerű többletgondozást - kérje szakértő segítségét a a megfelelő intézkedéshez!
- A már kikelt kukorica torz, rendellenes, satnya fejlődését ne fogja egyértelműen az időjárásra - fritlégy és más kártevők is közrejátszhatnak a tünetek kialakulásában, tetemes veszteségeket okozva! Ha meggyőződött a valódi okról, további károkat előzhet meg!
- A hideg, csapadékos időjárásban károsító hatásúak lehetnek a hormonbázisú hatóanyagot is tartalmazó gyomirtó szerek - használatuk előtt kérje ki szakértő véleményét!
- A csapadékos időjárás hatására elgyomosodnak a posztemergens permetezésre tervezett vetések, lehetőséget adva a vetési bagolylepke betelepülésének - adjon rovarölő szert is a permetléhez! A szer helyes megválasztásához kérje ki szakértő véleményét - a kukoricatáblán, ne az irodájában!
- Ne tapossa feleslegesen a sorközöket -csak akkor végezzen növényápolást, ha a talaj is megfelelő állapotban van!
- A kukoricamoly és a gombaspóra az el nem bomló szármaradványban telel! Ha sok a lebomlatlan szármaradvány a területen - ide értve a kukorica előveteményű más kultúrákat is - vizsgáltassa meg laboratóriumban a várható fetőzés mértékének becsléséhez!
- Ha bálázottan tárolta a kukoricaszárat, mielőbb szabaduljon meg tőle, vagy vizsgáltassa meg kukoricamoly fertőzöttségét és az alapján döntsön a felhasználásáról!
- Mindig figyeljen a különböző vetőmag tételek, hibridek és elővetemények reakciójára/hatására az állomány fejlődésére - fontos következtetéseket vonhat le az operatív beavatkozásokra, és a jövőbeni döntésekre is!
- Még nem esett túl sok eső! Ha megfelelő a kukorica talajának állapota, ezt a vizet is a termés kialakításához fogja felhasználni, vigyázzon rá! Az a hasznos víz, amely a növényen keresztül távozik a talajból!
- Ha bel- vagy árvíz borítja el a kukoricát, mielőbb vezesse el, vagy szivattyúzza le, mert a kukorica a zuhanyozni szeret, de a fürödni nem!
- Az ezután (május 10-15) vetett kukorica már a vetésidő miatt is veszíthet termőképességéből - kompenzálni akkor tud, ha még nagyobb gonddal zárja ki a korlátozó tényezőket!
- Ne adjon esélyt a kártevőknek! A rágott, beteg növény sínylődik, pazarolja a vizet, tápanyagot!
- Ne adjon esélyt a gyomoknak - minden dkg gyom/m2 100 kg termést visz el hektáronként!
- A gyomirtó szert az arra vonatkozó előírásoknak megfelelően használja - a kukoricának is árthat!
- Tartson határszemléket! Hívja meg a szomszédot és távolabbi gazdatársait is - ne feledje: az irigység a legjobb szemorvos!

 
Átgondolta már? Ugyanakkora ráfordítással akkor éri el a legnagyobb termést, ha minden elvetett kukoricaszemből termő növény fejlődik! Hatvanezer tövön 12 tonna terem, ha mindegyik cső 20 dekás. Ehhez elegendő, ha 6-700 szem fejlődik egy csövön. A jó terméshez nem kell csoda - elég a körültekintő odafigyelés.