Búza őszi tápanyag-utánpótlása

2016. Aug. 22. 11:50

Magyarország szántóterülete 4,3 millió hektár, ebből az őszi búza 1,03 millió hektár vetésterülettel rendelkezett, a 2015-ös KSH adatok alapján. Ezekből a számokból is látszik, hogy egy kiemelt és fontos növényről van szó, melynek a tápanyag utánpótlására nagy hangsúlyt kell fektetni.
 

Az őszi búza szármára azok a jó elővetemények, amelyek korán betakarításra kerülnek, nem marad vissza nagymennyiségű szár- és tarlómaradvány, nem használják ki a talaj, víz- és tápanyagkészletét, esetleg nitrogénben gazdagítják a talajt. Nincs közös kár- és kórtevőjük illetve a gyommentes tudják tartani a vetésterületet. Ilyenek a hüvelyes növények, repce, len, mák, évelő pillangósok.

A termés nagyságában és minőségében a tápanyagellátásnak döntő szerepe van. Természetesen a fajták és a termőterületi adottságok illetve az alkalmazott agrotechnológia is nagyban befolyásolja a várható eredményeket.

A búzafajták tápanyagigényének ismerete mellett a kijuttatott műtrágya hatóanyagok meghatározásához figyelembe kell venni a talajok tápanyagtartalmát, tápanyag-szolgáltató képességét, az elővetemények tápanyagpótló hatását is.
A nitrogén legfeljebb 20% juttatjuk ki ebben az időszakban, mivel ez az elem mosódik ki leginkább a csapadék hatására a talajból. A foszfor és a kálium pótlásáról az őszi időszakban gondoskodunk az alaptrágyán keresztül ennek mértéke 90-95%.

Tavaszi fejtrágyázások során a friss kálium és foszfor látványos minőségi javulásokat tud eredményezni a télből kifelé tartó növényeken. Ezek kijuttatása akár oldat vagy szilárd formában is történhet.

Ebben tudunk segíteni termékeinkkel. A lehető legkomplexebb, környezetkímélő és költséghatékony tápanyag utánpótlást biztosítunk. 

Emlékeztetőül a búza fajlagos tápanyagigénye a következő.
(1 tonna szemterméshez a következő mikro és makro elemekre van szükség.)
  Nitrogén - 25-29 kg/t
    Foszfor – 12-15 kg/t
    Kálium – 18-22 kg/t
    Kalcium (CaO) - 6 kg/t
    Magnézium (MgO) - 2 kg/t
    Kén (S) - 2 kg/t
    Mikroelemek
    Bór (B) – 8 g/t
    Réz (Cu) - 12 g/t
    Vas (Fe) - 190 g/t
    Mangán (Mn) - 115 g/t
    Cink (Zn) - 56 g/t
    Molibdén (Mo) - 0,4 g/t
 
A Gramix Rizotec NPK termékcsalád nem csak a megfelelő mennyiségű makro- és mikroelemet tartalmaz, hanem az egyedi fejlesztésű Rizodyne talajaktivátort is.
 A  talajaktivátor, mely egy talajéletet javító szerves komponens. Speciális szerves hatóanyagai által növeli a talajbiológiai aktivitást a talajban, a csírázó mag környezetében (rizoszférában). Ezáltal hozzájárul az intenzív gyökérfejlődéshez, ami egy jobb hatékonyabb tápanyagfelvételt tesz lehetővé.

Gramix NPK Plusz és Gramix NPK műtrágyák tartalmazzák a növények számára a megfelelő NPK mennyiségeket, de talajaktivátor ezek a termékek nem tartalmaznak.
A Gramix NPK Plusz termékcsalád a makroelemeken kívül a szükséges mikroelemekkel is el van látva.
 
Új technológia az őszi vetésű növényeknél a mikro starter műtrágyák használata.  Ez az UMG MICRO termékcsalád, ami több összetételben is rendelkezésre áll. Ezeket alkalmazva egy erőteljes csírázást jó kezdeti fejlődést és termésbiztonságot mutató állományt tudunk létrehozni. A készítmények 20-40 kg/ha os dózissal látványos eredményeket mutatnak.

Ezek növények el tudják érni az alapműtrágyákat a gyorsan fejlődő gyökereiken keresztül még akkor is, ha az időjárási viszonyok nem optimálisak a számukra. Így egy jó kondíciójú növényállománnyal tudunk a tavaszi szezonra felkészülni. Szó szerint a szájukba adjuk a falatot a növényeknek.
A technológia alkalmazásában kijuttató berendezéseket is tudunk biztosítani a gazdálkodók részére. Ezek felmérését, felszerelését, beüzemelését és karbantartását cégünk vállalja.
 
Összegezve az eddig leírtakat az minőségi és mennyiségi őszi búza termesztése a vetés előtti alaptrágyázáson, illetve a vetéssel egy menetben történő startertrágyázáson dől el.

Vegyük figyelembe a talaj tápanyag szolgáltató képességét, az előveteményt a lehetőségeinket, céljainkat.
Ilyenkor kapja meg a búza állomány a tápanyagszükségletének a döntő részét a nitrogén hatóanyagon kívül.
 
A jó kondíciójú növényeket nem viseli meg úgy a téli időjárás kár és kortevőknek jobban ellenállóbb állomány jön létre.
 
Előnnyel tudnak a tavaszai vegetációs versenyben indulni ezek az növények többiekkel szemben. Ami egy jobb és nyereségesebb betakarítást ígér.