Elkésett repcevetés?

2014. Szept. 23. 10:02

Önt is aggasztja a folyamatos esőzések miatt meghiúsult repcevetés? Ne aggódjon, nincs minden veszve!
 

Hazai viszonyok között az őszi repce vetésidejét aug. 25 - szept. 10. (legkésőbb szept. 20.) közti időszakra teszi a szakirodalom. Bizonyára Ön is emlékszik az elmúlt évek ezen időszakára, amikor azt tapasztalhattuk, hogy a szárazság okozott vetési késéseket. Így a tervezettnél jóval később kelt ki az állomány. A kései vetéssel járó gond, hogy a repce nem gyökeresedik be kellőképpen, nem éri el a 8-10 rozettás levelesedési állapotot sem. A korai vetésnél pedig az állomány túlnövekedése, szárba szökkenése fordulhat elő. Mindkét állapot rontja a repcénk téli túlélési esélyeit.

A legextrémebb időjárási körülmények között is akad olyan gazda, akinél átlagos vagy a fölötti termésátlagok születnek. Mi ennek az oka? Mit tud ő, amivel ezt eléri?

A repce vetésének labilitására a vetőmag nemesítők is felkészültek, hiszen egyes hibrideknek kimagasló a korai vegetatív növekedési potenciálja, azaz be tudják hozni az esetleges lemaradást! A következő fontos tényező, amin múlhat a siker, hogy a növény megkapta –e a dinamikus fejlődéséhez szükséges tápanyagokat?

A tápanyag utánpótlásban szakszerű segítséget nyújt a Fertilia Kft. Mivel?

A magyar termőhelyi viszonyokra kifejlesztett, Gramix repce specifikus NPK műtrágyáinkkal, melyek makro- mezo- és mikroelemei azonnal oldódnak a nedves talajban.

Magas káliumtartalmuk révén növelik a repce fagytűrő képességét, jótékony hatásuk van a fotoszintézisre. Növelik a repce szárszilárdságát, és a szemek olajtartalmát, továbbá a jó kálium ellátás eredményeképpen elősegítik a nitrogén hasznosulását.

A mikroelemek a legtöbb műtrágyával ellentétben nem fémsók formájában, hanem részben komplex, részben kelát formában vannak jelen a Gramix NPK műtrágyákban. Ez azt eredményezi, hogy nem kötődnek meg a talajon, könnyebben felvehetővé válnak a gyökér számára.

A bór elősegíti a gyökérzet fejlődését, a hónaljhajtások képződését, növeli a becő- és magszámot, jobb termékenyülés, és magasabb olajtartalom érhető el kijuttatásával. Jelentősen befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét. A bór a cukorképzésben is részt vesz, ami fontos tényező, hiszen a növekvő cukortartalom a sejtnedvek fagyáspontját csökkenti, a sejtek szénhidrát- és energiatartalmát növeli, továbbá elősegíti a vastagabb sejtfalak kifejlődését.

A magnézium a klorofill központi atomjaként növeli a zöldtömeget, a kén szintén a levélzet fejlődését fokozza. A megfelelő mikroelemek pótlással kiküszöböljük az esetleges hiánybetegségeket, így egy megfelelően begyökeresedett és levélzettel rendelkező repce növényállomány megy a télbe.

A Gramix NPK repce specifikus műtrágya az ásványi hatóanyagokon túl szerves anyagokat is tartalmaz, egyedülálló fejlesztésünket, a Rizodyne talajaktivátort. Ennek összetevői a talajlakó mikroorganizmusok tevékenységének fokozásával, a talajélet dinamizálásával maximalizálják a tápanyagok felvehetőségét. A Gramix NPK műtrágyával kijutatott tápanyagokat, és a repce számára nélkülözhetetlen mikroelemeket is felveszi így növényünk.
 
Szaktanácsadói információs vonalunkon a hét minden napján segítünk Önnek a tápanyag utánpótlási kérdései megválaszolásában: 06-30-566-5386