Hosszúnak tűnt a nyár...

2016. Aug. 29. 10:21

Mozgalmas volt a nyár. A repce és gabona betakarítása mindennapi elfoglaltságot adott, majd a tartóhántás feladata kötött le. A szárbontáshoz 100 l/ha FertiSol folyékony műtrágyát juttattam ki. A tarlóhántást mi 10 cm mélységben végeztük rövidtárcsával. Ezen munkálatok végeztével kisebb fellélegzés következhetett a gazdaságunkban. - Gyüre András


Munkatársaim, a gépkezelők is tartottak egy kis pihenőt. Jómagam személy szerint Erdélyben jártam és az aktív pihenést választottam. A túrázás, sportolás mindig feltölt, kikapcsol a napi rutinból. 
Szeretem a székelyek kedvességét, vendégszeretetét és a konyhájuk sajátosságait is kedvelem.
Az utazásom során sikerült alaposan szemügyre vennem, miként gazdálkodnak Románia ezen hegyvidékes területein az ott élő gazdák. Mivel a domborzat igen változatos, hegyes-völgyes, ezért a kis méretű gazdaságok a jellemzőek. Az állattartás is gyakoribb, mint hazánkban. Leginkább kukoricát, őszi búzát és egyéb gabonaféléket láttam az utak mellett, azonban találkoztam kifejezetten burgonyatermő vidékkel is Csíkszereda és Tusnádfürdő között. A síkabb vidékeken a mezőgazdaság struktúrája hasonló a magyar viszonyokhoz.
Erdély nagyon kedves számomra. Az ott élő magyarok fontosnak tartják magyarságukat. A nyaralásom alatt sikerült eljutnom Zeteváraljára (víztározó), Békási szoros- Gyilkos tóhoz, Gyimesbükkre (ezer éves határ), Homoródálmásra (Almási barlang), és még egy jó pár magyarok lakta városba, faluba. Mindenhol barátságos szavakra és vendégszeretetre találtam. Megtudtam azt is, hogy az ott élő magyarok legelterjedtebb vallása az unitárius, ami az egyetlen magyar eredetű hivatalos vallás a világon.
Sikerült betekintést nyernem a híres Hargita hegység világába. Tamási Áron Ábel a rengetegben című művében leírtak is ezen a vidéken játszódnak. Hatalmas fenyőerdők és gazdag legelők borítják a tekintélyes hegyeket és völgyeket. Vadregényes és egyben hívogató. A túrázásaink során sokszor találkoztunk medve veszélyre figyelmeztető táblával, de elmondások alapján a farkasok és kígyók is előbukkanhatnak egyes helyeken. Szerencsére nem jött szembe velünk egyik sem.
Nem szívesen hagytam magam mögött ezt a vidéket és a rengetek jó élményt, de amint a magas hegyek árnyékából elém bukkant a jó öreg Alföld látványa, rögtön a honvágy érzése töltött el. Számomra ez a legkedvesebb vidék, hiszen ez az otthonom.

Nem volt nehéz visszarázódni a mindennapok forgatagába, gazdaságomban vártak a tennivalók. A zöldítés magkeverékét elvetni, napraforgót desszikkálni, repce tápanyagellátásáról gondoskodni, talajt előkészíteni. Ezek a feladatok vártak és jelenleg is ezen dolgozunk.