Időzített nitrogénforrás – jól oldódó Gramix NPK-val

2016. Jan. 5. 10:41

A talaj nedvességtartalmán, hőmérsékletén és biológiai aktivitásán kívül a műtrágyát alkotó nitrogénformák is nagymértékben befolyásolják azt, hogy a kijuttatott műtrágya hatóanyagoknak hány százaléka válik felvehetővé a növény számára.
 


A leggyakrabban használt ammónium-nitrát alapú (MAS, AN, SAN) műtrágyák átalakulása például 1-2 nap alatt is végbemehet. A növénykultúrák tápanyag felvételi dinamikája azonban a vegetációs periódus alatt eltérő. A kukorica nitrogén igényének 85 %-át nem a fejlődés kezdetén, hanem 8-10 leveles fenológiai fázisa után veszi fel.
 
A fentiek alapján látjuk, hogy ideális az lenne, ha a termesztett növény számára akkor állna rendelkezésre a nitrogén forrás, amikor a legnagyobb mennyiségre van belőle szükség.
 
De vajon lehetséges ez? A válasz: igen!
 
A Fertilia 2016-os tavaszi szezonjának újdonsága az olyan jól oldódó, magas nitrogén hatóanyagú Gramix NPK összetett műtrágya, ami hosszabb hatástartammal rendelkezik, így „időzíthető” a nitrogén elérhetősége a növény gyökérzetén keresztül.
A műtrágyában a nitrogén hatóanyagot a karbamid adja. Termékünk előnyös tulajdonsága, hogy a karbamid amid nitrogénje két lépéses biokémiai folyamat során alakul át a gyökér által felvehető nitrát formává, így egy része a kiszórás és a talajba bedolgozás után nagyon gyorsan oldódik, másik része később is hozzáférhető a kultúrák aktív fejlődési időszakában.
 
Mivel a keletkező ammóniumion a talajkolloidokon hosszabb ideig tárolódik, nincs gyors nitrát kimosódás, csökkentve ezzel a környezetvédelmi terheltséget.
Gazdaságossági szempontból is ideális választás, hisz a legalacsonyabb nitrogén hatóanyag költségű termékek sorába tartozik.
 
A nitrogén mellett a foszfor is nélkülözhetetlen tápelem a megfelelő méretű gyökérzet kialakulásához, ami meghatározza a későbbiek során a jó tápanyag- és vízfelvételt, az aszálytűrő képességet, valamint befolyásolja a végső termésmennyiséget egyaránt.
 
A jól oldódó, nitrogén túlsúlyos Gramix NPK műtrágyáink optimális kálium és foszfor tartalma biztosítja a kezdeti fejlődéshez szükséges friss hatóanyagot.
 
Ennek azért van jelentősége, mert az ősszel kijutatott és a talaj alap ellátottságából származó foszfor és kálium egy része a talaj kolloidokon különböző kémiai folyamatok révén megkötődhet, s ez tavasszal már nem felvehető. Különösen nagy jelentőségű ezért, hogy a talajban nagyon lassan mozgó foszfor már a kezdeti fejlődés szakaszában ott legyen a mag, az induló gyökérképződmények közelében, mert csak ily módon válik elérhetővé a növény számára.
 
 
A Gramix NPK 39-5-5 és Gramix NP 43-5 műtrágyáinkat a tavaszi vetésű kukorica és napraforgó alap- és kiegészítő trágyázására ajánljuk, a talajba a vetés előtt 1-2 héttel bedolgozva, a szaktanácsnak megfelelően, 100-400 kg/ha dózisban.

Hívja személyre szabott ajánlatért SZAKTANÁCSADÓI INFORMÁCIÓS VONALUNKAT: 06-30-566-5386, vagy találkozzunk személyesen az AgroMashExpo G/104E standján!