Kukorica vetés lázában

2016. Ápr. 19. 11:30

Míg térségünkben a tavaszi kalászosokkal már jó pár hete végeztek a gazdák, a napraforgó vetésén is túlvagyunk, addig most a kukorica vetésének lázában ég a Dél-Dunántúl. - Botka Beatrix írása

 

Kapás kultúránk vetésekor úgy gondolom, jól tesszük, ha követjük és szem előtt tartjuk területünk talajának hőmérsékletét, bár az időjárás nem mindig szolgálja azt, hogy komótosan kivárjuk az ideális 8 fokot.
Idén a napraforgó vetésekor az esőt is nagyon vártuk, ami bemossa a preemergensen kijuttatott gyomírtónkat.
Aki odafigyelt az agrotechnikára, annál ideális esetben a tél végi nagy mennyiségű csapadék rendelkezésre állt a napraforgó és kukorica mag számára. Így a nedves magágy biztosított volt a kezdeti fejlődéshez.
 
 
 
A sérülékeny csírázási időszakot érdemes mikrogranulált starterrel is megtámogatni, amit közvetlen a mag mellé juttatunk ki. Segít csíranövényünk ideális fejlődésében, a kezdeti nehézségeken átlendíti a növényt legyen az akár egy hidegebb hőmérsékleti periódus vagy csapadékhiány. Nagyon sok múlhat később növényeink kezdeti fejlődésének zavarában, amit ezzel teljes mértékben kiküszöbölhetünk. Kukoricára mi az UMG MICRO ZeaStartot használjuk.
 
 
 
Vetések magszámát illetően a napraforgót idén 57.000 szemmel, a kukoricát pedig területtől függően 70-73.000 szemmel vetettük, attól függően, milyen volt a terület elhelyezkedése, adottsága. A mélyebben fekvő jó minőségű területeken 73.000, a rosszabb és magasabb területeken inkább 71.000 szemmel vetettünk.

A vetések mellett kalászosaink növényvédelmét sem hanyagolhatjuk el, hiszen a zászlós levél megjelenése után lassan kiér a kalász is. Körültekintően meg kell védenünk a gombabetegségektől és rovarkártevőktől. Bár ebben a szeles áprilisi időben idén nem is olyan könnyű a permetezés.