Mennyi műtrágya van ténylegesen egy Big Bag zsákban?

2022. Nov. 21. 14:16



A különböző fórumokon egyre gyakrabban találkozom azzal a termelők által felvetett problémával, hogy a hozzájuk leszállított BigBag-csomagolású műtrágyáknál ellenőrző méréseket végeznek, és nagyon sok esetben azt tapasztalják, hogy a zsákokban lévő műtrágya mennyisége sok esetben kevesebb  -  olykor többször 10 kg-al is  -  a papíron és a zsákon szereplő súlynál (SI-mértékegységben: tömegnél). Nagyon sok szállító a BB-zsákokat egységrakatként, darabszámra adja el, nem pedig a rakomány valós, mért súlyával.
A termelők most kezdenek rádöbbenni, hogy ez a gyakorlat mekkora károkat okozhatott nekik az elmúlt években!
Itt szeretném a termelők figyelmét felhívni arra, hogy csak az a csomagolt termék  -   jelen esetben a műtrágya  -  tekinthető egységcsomagolt árunak, amelynek a csomagolásán fel van tüntetve az                   
                                                                      „  ℮ „
 
jelölés. Ez garantálja azt, hogy a csomagolás mindenkor a jogszabálynak megfelelően tartalmazza a feltüntetett mennyiségű terméket. Jellemzően ez a gyári csomagolások esetén teljesül.
Ha a csomagoláson nem található meg a fenti jelölés, csak mért súly (tömeg) alapján tanácsos azt átvenni!
Itt jegyzem meg, hogy nálunk, a FERTILIÁ-nál  -  bár 24 éve csomagolunk BB-zsákokba  -  a saját csomagolású műtrágya, a korrekt elszámolás érdekében, mindig mért súly alapján került leszámlázásra. Ugyanakkor termelői visszajelzések igazolták azt, hogy az általunk előállított és csomagolt műtrágyás zsákok minden estben tartalmazták a feltüntetett 600 vagy 700 kg-ot, karbamid – U-Real esetében 500 kg-ot.