Mi az a „bulk blending” technológia? Milyen műtrágyát válasszunk?

2014. Dec. 3. 17:05

Gyakran felmerülő kérdés a termelők körében, milyen típusú és összetételű műtrágyáktól várhatják a legnagyobb eredményességet? Sokan a kevert műtrágyákat és a „bulk blending” technológiával készült műtrágyákat egynek gondolják – tévesen. Cikkünkben nemzetközi trendekről is olvashat!
 


Mi a különbség a kétféle eljárás, a „bulk blending” technológia és az egyszerű kevert műtrágyák között?
 
A „bulk blending” technológiával készülő műtrágyák hatóanyagai külön-külön szemcsében találhatóak, melyek a talaj- és növény igényei szerinti változó összetételben, rugalmasan adagolhatóak. A termőhelyspecifikus, egyedi igényekre alapozott költség- és környezetkímélő növénytáplálást alapozzák meg.

Abban különböznek minőségüket, hatékonyságukat tekintve az egyszerű kevert műtrágyáktól, hogy a „bulk blending” eljárással készült műtrágyákat korszerű, számítógépes programmal vezérelt, pontos, precíz, súlymérésen alapuló gyártósoron gyártják.
 
A műtrágyák másik nagy csoportjai a komplex, ezen belül is a meleg granulálási eljárással és a kompaktálással készülő termékek. Előzőnél a mono műtrágya komponenseket és a kémiai reakciókkal előállított komponenseket granulálják, utóbbinál a különböző hatóanyagokat porrá őrlik, préselik, majd aprítják. A gyártási folyamat során egy nehezen oldható külső héj képződik a műtrágya felületén, ami a szemcsében egymással kémiai reakcióba lépő hatóanyagok feltáródását késlelteti. A gyökér számára a hatóanyagok felvehetősége plusz időt és energiát igényel. Az így készült műtrágyák összetétele csak bizonyos hatóanyag kombinációkkal kivitelezhető. Mivel nem szabható egyedi igényekre, így a talaj- és növénykultúra szükségletéhez sem illeszkedik kellőképpen.
 

A Fertilia Kft. legújabb, Rizotec NPK prémium műtrágyacsaládja is „bulk blending” eljárással készül.
A Rizotec NPK szakmailag a legmagasabb szintű, leghatékonyabb, és legcélszerűbb műtrágyázási megoldást nyújtja!
 

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, melyek a Rizotec NPK egyedi előnyei más műtrágyákkal szemben:  

 

 
Miért a „bulk blending” technológiával készülő prémium Rizotec NPK a legjobb választás az Ön számára?
 
- Mert rugalmasan változtatható, igényre szabható makro- mezo- és mikroelem tartalmával harmonikus tápanyag-visszapótlást biztosít, már 2 tonna megrendelés esetén is!
 
- Mert a környezetbarát Rizotec NPK-val a legkorszerűbb és egyben leggazdaságosabb műtrágyázási megoldást választjuk, hiszen talajvizsgálatra épülő szaktanácsadás alapján, a valós igénynek megfelelő, egyedi receptúra szerint kerül legyártásra. Így nincs felesleges kiszórás, azaz csak annyi kerül kijuttatásra, ami valóban hasznosul!
 
- Mert egyedülálló, saját fejlesztésű, Rizodyne talajaktivátor szerves anyag tartalmának köszönhetően a talajbiológiai aktivitást megnövelve hatékonyabb tápanyag felvételt eredményez.

- Mert a válogatott alapanyagok és az egyedülálló gyártástechnológia garantálja a prémium minőséget, a kiváló fizikai paramétereket, az egyenletes szórásképet, és a növényállomány kiegyenlített fejlődését.

- Mert a komplex műtrágyákkal szemben nem lép fel kémiai reakció, ami pl. a mikroelemekre negatív hatást gyakorolhat, és a felvehetőséget is korlátozhatja.

- Mert a szakmai támogatás nyújtotta biztonságot adja a Rizotec Program, mely magában foglalja a szaktanácsadást, teljes műtrágyázási technológiai ajánlásunkat, és a pontos, precíz gyártást, tárolást, logisztikai hátteret egyaránt.

- Mert magyar termőhelyi viszonyokra adaptált magyar műtrágyákat gyártunk, és saját laborjaink mellett akkreditált laborokban végezzük a minőségi kontroll vizsgálatokat.
 
Nemzetközi trendek
 

Gazdaságossága miatt külföldön is igen elterjedt a ,,bulk blending” technológia, hisz nagy szerepet játszik a környezetkímélő gazdálkodás kialakításában.
Brazíliában 1990-2000 között megduplázódott a felhasználása, az USA-ban a „bulk blending” műtrágya felhasználásának mértéke 10 év leforgása alatt 17,5 millió tonnáról 19 millió tonnára nőtt. A fejlődő országokban komoly állami támogatással épülnek ilyen üzemek a termelés hatékonyságának növelése érdekében. (forrás: IFDC)
 
 
A bulk blending műtrágyák felhasználásának becsült értékei 1990-ben és 2000-ben
 
 
forrás: IFDC
 
A fentiekből következik, hogy Önnek nem kell kompromisszumot kötnie annak érdekében, hogy optimális ráfordítással maximalizálja hatékonyságát! A „bulk blending” technológiával készülő prémium Rizotec NPK a helyes választás a növény vegetációs stabilitásához, a reális termésmennyiség eléréséhez!
 

Ingyenes szaktanácsadással segítjük a gazdákat! Érdeklődjön szaktanácsadói információs vonalunkon, a 06-30-566-5386-os telefonszámon, vagy a szaktanacsadas@fertilia.hu email címen.