Napraforgó és kukorica aratás a Dunántúlon

2016. Szept. 20. 14:27

A Dunántúli területeken a napraforgó aratás közepén, végén járnak a gazdák. A termés mennyiségével nincsenek problémák, viszont az aratás annál nehezebben megy a nyári viharos időjárás okozta károk miatt. - Botka Beatrix


A dél-Balatoni térségben 4,5 tonna/hektáros napraforgó táblák is előfordultak, így a jó eredményeknek szerencsére örülhetnek a gazdák. A terményárak zuhanása a napraforgót is érintette, így a jó termést sajnos kevesebbért tudják értékesíteni azok, akik időben nem gondoltak a még jó árnak számító kötésekben. 
Az aratás nehezebben volt kivitelezhető idén a viharos szélben megdőlt állomány miatt. Az ilyen szinte már klímaváltozással járó időjárási kilengésekkel évre megküzdenek a gazdák.
 
 
 
A NAK jelentése szerint, közel 630 ezer hektáron vetettek idén napraforgót a gazdák.
 
Vetésterületek alakulása régiónként:
 
Nyugat-Dunántúl 32 784 hektár
Baranya 15 923 hektár
Somogy 27 172 hektár
Tolna 30 670 hektár
Dél-Dunántúl 73 765 hektár
Dunántúl 167 711 hektár
секс-шоп секс-шоп секс-шоп секс-шоп секс-шоп секс-шоп секс-шоп
 
A szeptemberi jó időnek, a sokáig tartó vénasszonyok nyarának köszönhetően a kukoricaaratás is megkezdődött. Előjelzésekben itt is jó eredményekre számíthatunk.  A több éves átlag alapján számolható termésmennyiség kb. 6,3 millió tonna lehet 2016-ban, ami egy jó átlagos termésnek felel meg. A napokban megkezdték a gazdák a cukorrépa betakarítást is, amivel a sok csapadéknak köszönhetően kiváló évet zárhatnak.
A korai repcevetések már sok helyen szépen kelegetnek. Kellőképpen volt csapadék a szép állományok fejlődéséhez.
 
A tavaszi kultúrák lekerülésével megkezdődik a területek tarlóhántása, tápanyag utánpótlása és magágy előkészítése az őszi kultúrák számára. A gabonatarlók mélylazításában térségünkben problémát okozott az olykor elég nagy mennyiségű csapadékhullámok. A mélyebben fekvő területeken néhol még a mulcstechnológiák alkalmazása is sikertelen volt.