Összefoglaló a kettős hatású granulált készítmények kifejlesztésének munkálatairól

2014. Aug. 18. 10:33

Kettős hatású, talajjavító és tápanyag szolgáltató tulajdonságú granulált készítményeket fejlesztését kezdtük meg, a GOP-1.1.1-11-2012-0364 fejlesztési projekt keretében, melyről év elején adtunk tudósítást, az elvégezett munkákról ezen cikkben számolunk be.
 

1. A projekt téma tárgyában végzett szakmai  irodalmazás alapján összeállítottuk a fő termékfejlesztési irányvonalakat, a bele tartozó termékköröket:
 
A. Szilikát ásványi hordozó alapú variábilis tápelem tartalmú speciális granulátumok  műtrágyák hatékonyság fokozására.

B. Speciális műtrágya granulátumok talajjavító hatással.
 
Az A. ponthoz tartozó termékköröknél kétféle szemcseméretű ásványi hordozóval gyártott műtrágya készítményeknek vizsgáltuk a hatékonyságukat:
 
0,3 – 1,25 mm méret tartományba eső granulátumok kelést gyorsító, gyökérfejlődést segítő hatását különböző növény kultúráknál. A vizsgált készítmények jellemzően magas foszfor tartalmúak, amit többféle változatban egészítettünk ki mezo- és mikroelemmel. De tervezzük magas kálium igényű virágzó dísznövények tő kezelésére használható kompozíció kipróbálását is. A szilikát ásvány, riolittufa felületére  a tápanyag hordozó vegyületeket speciális, a talaj mikrobiológiai életét javító természetes eredetű szerves vegyületekből álló kompozícióval visszük fel.
Az előállítható összetételek kísérleti munkái, receptúra kidolgozás, gyártási paraméterek meghatározása megtörténtek.

A vizsgált műtrágya féleségeket jellemzően kis hektár dózisban – 15 – 40 kg/ha - , a vetéssel egy menetben juttatják a mag mellé a talajba.
 
2 – 4 mm méret tartományba eső hatékonyság fokozó granulátumaink az összetett alap- és starter NPK műtrágyáink kiegészítői, mikroelem valamint szerves anyag tartalmuk következtében ugyancsak jelentős minőségi és mennyiségi növekedést prognosztizáltunk a termesztési folyamat során.
Jellemzően nagy számú variációban lehet előállítani a gyártó rendszerben ezekből a granulátumokból.                                                                                                                                 
 
A B. pontban lévő termékkörről:

A projekt téma ismertetésénél kitértünk a hazánkat is érintő szélsőséges éghajlati változásokra, a globális klíma változáshoz való alkalmazkodásra, a hatékony vízgazdálkodás szerepére. Hordozó anyagunk jó vízvisszatartó képességét kívánjuk kamatoztatni azokkal a termékekkel, amelyeket elsősorban a laza kötöttségű homok talajokra terveztünk szőlő-, gyümölcs és kertészeti zöldség kultúrákra, valamint az intenzív locsolást igénylő díszgyep felületekre.
Jellemzője ezeknek a granulátumoknak, hogy a tápanyag formák illeszkednek a célkultúrák igényéhez, a kálium szulfát formával lett kialakítva. A kálium - szulfát komponens biotechnológiai folyamat mellékterméke: szerves ásványi trágya, ami nyomokban mikroelemeket és fehérje természetű anyagokat hordoz.

A mikroelem tartalommal ugyancsak figyelembe vettük a megcélzott felhasználási területet.
Felhasználási célterület – összetétel terv:

A gyártástechnológiából adódóan a hatóanyagok fedettek, nyújtott tápanyag leadás valósul meg.

1.szőlő-gyümölcs, zöldség, dísznövény, föld keverék  - Vas  talajtrágya

2.szőlő-gyümölcs, zöldség, dísznövény, föld keverék  - Magnézium - Vas  talajtrágya

3.szőlő-gyümölcs, zöldség, dísznövény - KáliVas 

4.szőlő-gyümölcs, zöldség, gyep  – PK-1

5.szőlő-gyümölcs, zöldség, gyep  – PK-1

A termékkör fizikai tulajdonságai:

Szemcseméret: 90 % 2 – 4 mm között
Térfogatsúly:  900 -1000 g/liter
Nedvesség tartalom: max 5 m%
Elsősorban a négy tápelem: a kálium, magnézium, kén  és vas pótlására alkalmas a termékkör.
A gyártástechnológiából adódóan a hatóanyagok fedettek, nyújtott tápanyag leadás valósul meg.
 
2. Feladat volt továbbá, hogy a kísérleti termékek gyártása az erre a célra beszerzett MAG TUK 400 turbó keverőben lett kivitelezve.

A granulálási próba gyártási műveletek paraméter beállítási, optimalizálási folyamatát 2 laboratóriumi mérőeszközzel követtük végig.
 
A kísérleti műtrágya termékeink hatásosságát több intézetben vizsgáltattuk:
 
1, Károly Róbert Főiskola, Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt

2, MTA  ATK Mezőgazdasági intézet, Martonvásár

3, PlasmoProtect Kft.
 
 
2013-ban a Fertilia Kft. Műtrágyázás technológiai bemutató kertjében négy szántóföldi növényre (búza, repce, napraforgó, kukorica) fajtánként 4 féle tápanyag utánpótlási technológiában próbáltuk ki új műtrágyáinkat. Saját erőből (munkagép, személyi) végeztük a talaj-, vetési-  és növényvédelmi munkákat, valamint a műtrágya kijuttatást. Ezek a mérések ugyancsak szántóföldi körülmények közötti  pozitív megmérettetése volt az új fejlesztésű műtrágyáinknak.