Talajközpontú Termelés Konferenciája 2015

2015. Máj. 26. 10:47

Május 19-én I. alkalommal került megrendezésre a Talajközpontú Termelés Konferenciája - a szántóföldi hozamnövelés az alapoktól elnevezésű szakmai program. A 2015. évet az ENSZ a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, többek között ez adta az ötletét és aktualitását a Fertilia, az Axiál, a Magyar Talajtani Társaság, a Nébih, a GOSZ és a Phylazonit támogatásával megrendezésre kerülő konferenciának. Érdekes, tartalmas, aktuális előadásokkal, hasznos témákkal vártuk az érdeklődőket!

 

 

 
 
"A termőföld a legértékesebb termelőeszközünk, ezért a talajokról való gondolkodásmódunkon kell változtatni elsőként. A magyar föld minősége jó, de a talajállapot megőrzése, megóvása a magyar gazdáknak is feladata! Hosszú távon kell gondolkodnunk, hogy legyen unokáinknak is mit hátrahagyni." - mondta Simon Péter, a Fertilia ügyvezetője a program végén megtartott kerekasztal beszélgetésen.
 
Jogos kérdés, hogyan? Hogyan lehet fenntartható módon gondoskodni a tápanyag-utánpótlásról?
 
Legfőképpen úgy, hogy olyan, a hatékonyságot előtérbe helyező műtrágya összetételeket választunk, amik a talaj- és növényigénye alapján kerülnek összeállításra, így velük azt a makro- mezo- és mikroelemet tesszük ki, amire valóban szükség van. Se többet, se kevesebbet.
A Fertilia amellett, hogy a tápanyagvizsgálat alapján kidolgozott szaktanácsot ad a termelőknek, műtrágyái szerves fémkelátokat, és a talaj mikroorganikus életét hatékonyabbá tévő talajaktivátort is tartalmazzák.
 
Tudjuk, hogy a termőföld élő anyag, amiben több milliárdnyi mikroorganizmus él. Ezek a mikroorganizmusok felelnek a talaj termőképességének fenntartásáért. Sajnos csak Európában napi 250 hektárnyi művelhető földterület tűnik el az erózió és az útépítések miatt. Ezért is nagyon fontos, hogy a folyamatosan csökkenő földterületek állapotát óvjuk és javítsuk saját eszközeinkkel.
 
Érdekes adat, hogy a termőföld mikroorganizmusainak baktériumainak több, mint 70 %-a inaktív állapotban van. A mikroorganikus élet fellendítésében, így a talajtermékenység fokozásában tehát óriási a potenciál.
A gyökér közeli aktív rétegben, a rizoszférában lévő mikroorganizmusok élettevékenységét tudjuk fokozni!
Például a Fertilia egyedülálló fejlesztésével, a Rizodyne talajaktivátorral, amivel értékes táplálékforrást adunk a talaj mikroszervezeteinek, így azok elszaporodnak a csírázó mag környezetében. A talajélet dinamikusabbá válik, a tápanyagokat (a műtrágyát) is könnyebben és nagyobb mennyiségben fogja tudni felvenni a növény.
 
A kiszámíthatatlan időjárási viszonyok közt a kezdeti sérülékeny növényi „csecsemőkorban” a fokozott növekedési erély biztosítása igazi túlélést jelenthet, ami persze a termésmennyiségben is megmutatkozik a végén.