Termeléstámogatás Rizotec NPK-val – az őszi gazdálkodás sikeréért!

2015. Aug. 13. 14:51

Őszi vetésű növényeinknél fontos, hogy optimális fejlettséggel menjenek a télbe. Ennek alapfeltétele, hogy erős gyökérzete fejlődjön. A gyökér tápanyagfelvevő felületét növelhetjük, ha a kezdeti fejlődést, gyökérképződést gyorsító tápanyagot adunk neki, és ha a hajszálgyökér képződés intenzitását biostimuláns hatású és talajéletet fokozó anyagokkal serkentjük.

Annak meghatározására, hogy pontosan milyen tápanyagokat juttassunk ki, a legjobb módszer, ha a talajvizsgálati eredményekre támaszkodunk.
Kötelező rendelet alapján a talajvizsgálatot ötévente mindenképpen el kell végeztetnünk, ezért ha már birtokunkban van, érdemes a belőle nyert adatokat okosan felhasználnunk. A kapott eredmények alapján látjuk, hogy az adott tábla milyen hatóanyagokban szegény, vagy éppen mivel feltöltött, mit kell kijuttatnunk, hogy a termeszteni kívánt növénykultúra hiánytüneteit elkerüljük, és egészséges, jó beltartalmi értékekkel rendelkező „végterméket” kapjunk.
 
A Fertilia támogatást nyújt a kötelező talajvizsgálat elvégzésében, majd ezt követően a kapott adatok kiértékelésében.
 
Felkészült csapatunk személyes tápanyag-gazdálkodási tanácsadással segíti a termelőket, hogy egyedi igényekre szabva – a termesztett növénykultúrákra vonatkozó talajtípus, talajvizsgálati eredmények, termésszint és egyéb tényezők figyelembe vételével - olyan megoldási lehetőségeket nyújtsunk partnereinknek, olyan egyedi összetételű Rizotec NPK receptúrával, ami számukra a legjobb terméseredményt nyújtja.
 

Azzal, ha a talaj- és növénykultúra valós igényét kielégítve, csak a szükséges műtrágya összetételt juttatjuk ki, csak a szükséges mennyiségben, spórolunk, hiszen nem költünk felesleges nem hasznosuló hatóanyagra. Amire viszont „éhes” a növény, azt megadjuk számára, ami a vegetációs stabilitást követően hozambiztonságot szavatol fenntartható módon!
 
A fenntartható növénytáplálással, műtrágyázási technológiával védjük a talajt, aminek megóvása, termékenységének fenntartása nem szabad, hogy ma már kérdés legyen a tudatos gazdálkodó számára!
 
Amennyiben talajvizsgálati eredmények hiányában vagyunk, a repce és kalászosok fajlagos tápelem igényéhez igazodó, kiegyensúlyozott tápanyag ellátást nyújtó növényspecifikus Rizotec NPK összetételek járulnak hozzá leginkább az őszi gazdálkodás sikeréhez.

Ezeket a Rizotec NPK összetételeket nem csak azért érdemes választani, mert a gyökérképzésben elengedhetetlen foszfor és a nitrogén hasznosulását támogató kálium hatóanyagok mellett az adott kultúra B, Cu, Fe, Mn, Zn igényéhez igazodó mikroelemeket is tartalmazzák – így a repce gyökeresedését, virág- és termésképzését elősegítő Bór, és a kalászosok fehérje szintézisében, szénhidrát anyagcseréjében elengedhetetlen Réz – hanem azért is, mert kellően magas százalékban találhatóak meg bennük ezen tápelemek.
Említettük az erős gyökérzet kialakításában aktívan részt vevő talajéletet fokozó anyagok jelentőségét. A termőtalaj ugyanis állandó mozgásban lévő, mikroorganizmusok milliárdjaiban gazdag, élő közegünk.
 
A minőségi repce- és búzatermesztéshez, a hozamok növeléséhez a megfelelő talajtermékenység is bizonyítottan fontos tényező. A talajtermékenység fokozható például a Fertilia Rizodyne talajaktivátorával, amit Rizotec NPK termékkörünk is tartalmaz.

Gödöllőn végzett kísérleteink igazolták, hogy 4-5-szörösére növelhető a már meglévő mikroorganizmusok aktivitása a Rizodyne hatására. A talajtermékenység fokozása pedig azt eredményezi, hogy a repce és kalászos növények a gyökéren keresztül több tápanyaghoz jutnak, aminek jó fokmérője, hogy az erőre kapott, télálló, egészséges állományunkban akár 15 %-os termésátlag emelkedés is bekövetkezhet! (MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet, repce felvételezés, Martonvásár, 2013)